Predavanje na temu “Meštrovićeva ostavština u Splitu” – 19.11.2018. (17:00 sati)

Dragi turistički vodiči,

Udruženje obrtnika Split upravo u ovom mjesecu obilježava proslavu 50 godina Udruženja, a kao centralni dio obilježavanja predviđena  je manifestacija “Za carskim stolom” u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Udruženja. Upravo za vas turističke vodiče, u sklopu obilježavanja 50 godina, pripremili smo edukativno predavanje na temu “Meštrovićeva ostavština u Splitu”.

Predavanje će održati gospođa Zorana Jurić Šabić, viša kustosica Galerije Meštrović, a predavanje će započeti 19.11.2018. godine u 17:00 sati u prostorijama Udruženja obrtnika Split, na adresi Put Supavla 37 (preko puta Jokera, ulaz McDonalds). Predviđeno trajanje predavanja je 60 minuta.

Pozivamo vas da se odazovete predavanju, a radi evidencije okvirnog broja sudionika molimo poslati potvrdu dolaska na uo.split@hok.hr.

U nastavku, kao uvod u samo predavanje, ostavljamo kratki pregled života Ivana Meštrovića i program predavanja.

Ivan Meštrović (Vrpolje, 1883. – South Bend, Indiana, SAD, 1962.) jedan je od najpoznatijih i najutjecajnijih hrvatskih umjetnika prve polovice 20. stoljeća. Plodonosan umjetnik, aktivan sudionik domaće i inozemne umjetničke scene, no isto tako i važan akter političkih previranja, svojim je djelovanjem obilježio kulturnu povijest i oblikovao javne prostore. Upravo zato, njegov su život i djelo neiscrpno vrelo istraživanja.

Predavanje o Ivanu Meštroviću donosi pregled njegova života i rada, otkrivajući manje poznate detalje i zanimljivosti iz života. Fokus izlaganja usmjeren je na Meštrovićevu ostavštinu u gradu Splitu, kojega je darovao umjetničkom galerijom, sakralno-umjetničkim kompleksom Crikvine te ga ukrasio javnim spomenicima i skulpturama. Virtualna šetnja Meštrovićevim muzejima i javnim spomenicima u Splitu, uz biografske podatke, povijesne činjenice, ali i poneke kuriozitete, donosi priču o povijesti i identitetu grada kroz iznimna umjetnička ostvarenja.Kalendar